Press/media

Tysslingens Naturcentrum logga
Bild med logga Tysslingens Naturcenter

Jubileumsutställning 20 år

på Galleri Svanen 25 febr – 2 april 2023

Stefan Gustafsson

Stefan Gustafsson är född i värmländska Grums och uppvuxen i Örebro.

Bodde ett antal år på öster inte långt från Erik Rosenberg. Då väcktes mitt

fågelintresse. Blivande konstnären Bo Mörnerud och jag var kamrater i ungdomen och ägnade mycket tid åt fågelskådning. Såg vi någon fågel som vi undrade över gick vi hem till Erik och frågade.

”När andra gick hem från krogen vid tvåtiden på lördagsnatten cyklade vi till orrkojan på Bredmossen norr om Örebro och vidare mot Tysslingen och upp till Trolldalen i Kilsbergen för att spana på fåglar.”

Jag har målat i drygt 40 år och de första 25 åren som fritidsintresse, de senaste 15 åren på heltid. Först var motiven mest stugor, kyrkor och landskap för att sen övergå mer till fåglar.

Har gått kurser i akvarellmålning för flera konstnärer i länet. Har även undervisats av Peter Frie och professor Arne Isaksson. År 1999-2003 gick jag Stora konstkursen för Jesper Blåder på f.d. Örebro konstskola.

Det vimlar av fågelmålare i Sverige vilket skapar tuff konkurrens, därför är ett eget uttryck a och o.

Ett av mina kännetecken är fåglarnas placering på det vita pappret. Fåglarna ska ges en personlig prägel och bilden skall vara minimalistisk. Sångsvanar från Tysslingen är därför extra tacksamma, eftersom man bara behöver måla fötter, näbb och ögon för att se att det är en svan.

Vid resor till Holland, Danmark, Svalbard och fågelön Hornöya på Varanger i Nordnorge samt givetvis från Närke har många motiv hämtats.

Under åren har jag haft fler än 50 utställningar, i bl.a Strängnäs, Falsterbo, Reykjavik, Antwerpen, Stockholm, Örebro, Askersund, Åmål, Norrköping, Kumla, Vadstena, Karlskoga, Linköping, Arboga, Eriksberg, Nyköping, Skara och Nora.Foton av Kjell Erik Moseid


Foton av Tore Wuttudal